Aile Terapisi

Terapinin odağı olarak aileyi alır. Aile içinde ortaya çıkan yaşam sorunlarının, aile içinde ele alınması gerektiği inancıdır. Aile Terapisi, aile bireyleri arasındaki çatışmaları çözümlemek, iletişim problemleri ya da kopuklukların  üstesinden gelmeyi amaçlar. Diğer terapi metodlarından farklı olarak aile terapisi bireyin değil, ailenin sağaltımını amaçlar.

Aile terapisinde  bireylerin kişilik ve davranım bozukluklarının aile içeriğinden ayrılamayacağı görüşü hakimdir. Bu nedenle psikoterapinin etkin olması için aile bireyleri de terapiye katılır. Aile terapisinde amaçlardan bir tanesi de aile üyelerine, birbirlerini dinleme ve anlama konusunda yardımcı olarak, diğerlerinin onlarla nasıl iletişime girmeye çalıştıklarını ve bu arada olan belirsizlik ve karmaşayı çözmeye çalışmaktır. Aile terapisinin üstünde durduğu ana konulardan birisi de ailedeki bu problemi ortaya koyup ailedeki bireylerin bu sorunu açıkça konuşmalarını sağlamaktır.

Aile terapisinin yoğunlukla kullanıldığı alanlar, çocuk ve ergen davranım bozuklukları,şizofreni, yeme bozuklukları , madde bağımlılığı, affektif bozukluklar ve anksiyete bozukluklarıdır. Aile terapisi, aile dinamiklerinin anlaşılması açısından da yarar sağlar.

 

Spread the love
yayınlanan